Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2007 10:06 - Касиране и кастриране
Автор: vasilgarnizov Категория: Политика   
Прочетен: 4826 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 07.11.2007 10:18


Изборите минаха. Резултатите и от втория тур са ясни. Предстоят обжалвания. Предходните местни избори също бяха здраво атакувани в съда - ако си спомням правилно - бяха заведени над 130 дела. Доста от изборите бяха касирани. Местната власт в част от общините беше кастрирана. Сега се започна от Русе, където общинския съвет май скоро няма да започне работа. Преди време Иван Кръстев на майтап нарече съда "трети тур на изборите"; в последствие майтапа загрубя.

Ето какво се случи след предишните местни избори (статията е публикувана в "Труд" на 9 юни 2004).

КАСИРАНЕТО КАТО КАСТРИРАНЕ

Васил Гарнизов

В понеделник с решение на Великотърновския окръжен съд бяха касирани изборите за кмет на града, с което се спира изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия, с което на втори тур за кмет на община Велико Търново бе избран Румен Рашев. Той като кандидат на обединена десница през 2003 спечели на втори тур с малка преднина от 50,19 % срещу 49,81% за опонента му от БСП Драгни Драгнев, което се равнява на 118 гласа. В последвалото ръчно броене на бюлетините тази разлика бе намалена на 115 гласа. Сега съдът установява, че поради неправилно отчетени недействителни бюлетини не може да бъде установен изборният резултат за 186 гласа и определя това нарушение като съществено основание за отмяна на избора. Ако това решение се разглежда изолирано, то математическата му логика би била  желязна, но поставено в контекста на случващото се през последната половин година, то политическите и социални последствия от него са меко казано тревожни.

Заформя се черен сериал, в който основна жертва са местните власти и местната демокрация, доколкото само преди седмица Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Пернишкия окръжен съд от 4-ти март, с което бе обявен за недействителен изборът на Антоанета Георгиева от СДС за кмет на община Перник. Атаката отново е подета от загубилия кандидат на БСП Симеон Симеонов и на практика блокира работата на младата кметица за повече от половин година. Върховния съд определи решението на окръжния съд като незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като единственото основание за касиране на изборния резултат е констатацията на експертизата по делото за липсващи 971 броя празни пликове, което не би могло да повлияе на крайния резултат и волята на избирателите.

Пернишкият епизод бе предхождан от съдебни схватки в Плевен и Стара Загора, където  окръжните съдилища касираха изборите за общински съветници. Върховният административен съд отмени решението на Плевенския окръжен съд за невалидност на общинските избори в региона. Открити са съществени процесуални нарушения по делото, поради което то се връща на Плевенския окръжен съд да го разгледа отново с друг съдийски състав. Едновременно с това, още от началото е ясно, че самата жалба е доста смехотворна, доколкото се иска касиране на целия общински съвет, а посочените нарушения показват евентуална промяна в броя на мандатите само на определени политически сили.  Месеци преди това БСП бе атакувала и избора на Найден Зеленогорски пред Плевенския окръжен съд, който в този случай разумно реши да прекрати делото за касиране. А за Стара Загора ВАС все още не се е произнесъл - делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС за днес 9 юни.  А основанието на жалбата е същото - решението на окръжния съд е неправилно и незаконосъобразно, тъй като не са налице съществени нарушения, които да бъдат основание за отмяна на изборния резултат.

Преди Плевен и Стара Загора местната демокрация бе атакувана успешно по съдебен ред в Мадан, Тополовград, Свиленград и Белоградчик, където изборите за кмет бяха касирани от тричленен състав на ВАС. Смолянският окръжен съд отмени избора за кмет на община Девин, дела се водеха до края на годината срещу кметицата на Лом и кмета на Вършец в Монтанския окръжен съд, силистренския съд от шест жалби даде ход на четири, пазарджишкият съд отхвърли жалбата срещу новоизбрания кмет на Велинград Беев, а Бургаският – на Стойко Танков от БСП затова, че не е допуснат до втори тур на изборите. По неофициални данни съдебни спорове са текли или текат в над 50 общини и за над 220 кметове на населени места от територията на цялата страна. В преобладаващия брой от случаите войната се води от страна на загубили кандидати и местни партийни организации на БСП или Коалиция за България, което и бе отправено като заплаха от левицата на пресконференциите след местните избори.

Очевидно това не са били напразни закани. Предприети са систематични действия за дестабилизиране на местните власти в общините и кметствата, където левицата загуби от десницата. В някои от случаите те постигнаха съдебен успех (Белоградчик, Мадан и временно в София), в повечето се провалят (Плевен за кмет, Перник, Лом и др.), но най-голямата част от случаите продължават да бъдат нерешени. Това обяснява и повишената агресивност на Сергей Станишев и Румен Петков след решението на ВАС относно кметицата на Перник. БСП обвини съда, че се поддава на политически и финансов натиск и в лична среща поиска председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев да определя лично тричленния съдебен състав по делата, свързани с изборите. Изглежда натиск върху председателя се оказва и директно от президентството, тъй като в синхрон със Станишев го привика при себе си и  юридическия съветник на президента Георги Първанов - Пламен Киров. Засега Пенчев се държи достойно, обяснявайки, че кашата ще стане по-голяма, ако делата по изборите се гледат от различни случайно избирани състави, докато сегашните съдии от Трето отделение на ВАС са високо специализирани и много опитни в тези дела.

Но Пенчев е председател отскоро, а и не му е в характера да скръцва със зъби, когато отвън започват да му се месят в работата, та гъвката му позиция е разбираема. Неразбираема и подозрителна обаче е позицията на Националното сдружение на общините в Република България, което би трябвало да действа в защита не само на своите членове, но и в името на една стабилна и ефективна местна демокрация. Вместо да скочат корпоративно и граждански разгневени например в случая Софиянски или Антоанета Георгиева, те се държат като първична партийна организация и докато се чудят как да не допуснат кметове от десни общини в ръководството на сдружението, не разбират как цялата работа отива към отслабване на авторитета и блокиране на работата на местната власт.

 Кобургът, който изпрати Пенчев в съда, също нехае, което изглежда разбираемо на фона на неписаната му царствена философия на управлението – другите да се делят и карат, та единствено аз да олицетворявам съгласието. В средата на 2001 г. той разклати институционалния ред на национално ниво, та е нормално спокойно и с личен интерес да гледа как в края на 2003 и средата на 2004 този ред се клати и на местно ниво. Той започна с отслабването партиите, омаловажи парламента и отвори поредица от институционални конфликти в системата на сигурността и в ключовите ресори на управлението. Заразени от него, социалистите посегнаха на стабилността на местните власти, а гражданите, уморени от предходните политически сблъсъци, нито през 2001 разпознаха в фигурата на съгласието заложената бомба срещу националния институционалния ред, нито днес проумяват заплахата за стабилността на местната власт. И докато царят клати националните институции, а БСП тресе местните власти, то дясната опозиция се разправя с най-близо до себе стоящия. В резултат на което през 2007 г. именно тези местни избраници ще влязат в ЕС, но ще влязат слаби, несигурни и неподготвени, от което ще загубим всички.

Когато Софийски градски съд отстрани временно Стефан Софиянски от кметската управа в София, Иван Кръстев посочи опасността съдът да се превърне в трети тур на местните избори. Вчерашното решение на Великотърновския окръжен съд да касира изборите за кмет на града подсказва, че тази приятна за ухото игра на думи  тягостна практика – прекалено честото касиране и отстраняването от длъжност без влязла в сила присъда си е живо кастриране на местната демокрация. Дано пък осъзнаването именно на този факт да предизвика и ускори партньорските процеси в десницата и което не стана под принуда в Будапеща, да стане по-спонтанно по нашите земи.




Гласувай:
0



1. drona - Не разбрах тезата Ви
07.11.2007 14:23
г-н Гарнизов....

Трябва ли обществото да си затваря очите пред очевадни закононарушения???

А по повод исканията за касиране на изборите за предния Общински съвет в Плевен - тогава на някои кандидати не им достигаха между 6 и 20 гласа и по мое мнение решението на съда беше смехотворното и в обслуга на големите партии, които не искаха да допуснат други освен себе си в общинския съвет.

цитирай
2. vasilgarnizov - Не твърдя, че обществото трябва да си затваря очите
07.11.2007 15:06
Вероятно не съм бил много ясен - казвам, че проблемът не свършва с шантавите избори; казвам че от там започва още по-голям проблем.
цитирай
3. drona - явно не съм Ви разбрала добре
07.11.2007 15:35
благодаря за пояснението.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasilgarnizov
Категория: Политика
Прочетен: 215361
Постинги: 38
Коментари: 43
Гласове: 620
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031