Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2007 09:38 - 10-ти ноември - празник на идеята за възможност и избор
Автор: vasilgarnizov Категория: Политика   
Прочетен: 5744 Коментари: 5 Гласове:
0



Мнозина свързват 10-ти ноември с демокрация, либерализъм и плурализъм. И наистина -  демократизира се корупцията, либерализира се пазара на гласове, плуразираха се ценностите  до степен да не е ясно на мнозина кое е морално и кое не. Та сигурно затова тази година 10-ти ноември е напълно лишен от ентусиазъм и малцина го припомнят. Чест прави на "Дневник" - с прекрасна документална поредица и анализ на Христо Христов. Иначе през седмицата Коритаров го припомни с ченгета и провалените дела срещу Живков. Стандарт напомня за деня с анкета, от която излиза, че малцина знаят какво се е  случило.

Какво ли се случи. Бяхме в  "Яйцето" на Софийския университет с  Лора от литературната катедра и Димитър Дочев - тежък интелектуалец, който и досега предпочита да стои встрани от публичната сфера. Някои от съседните маси дойде и каза, че са свалили Тодор Живков. Въпреки последвалите потвърждения ми се стори някак нелепо - той си беше природа и фон на моето съществуване: бях роден при Живков и бях убеден, че ще ме надживее. Кой прави преврат на природата, освен някой друг природен катаклизъм. После го гледах спихтосан, жалък и омърлушен по телевизията. Това ли да празнувам - преврат срещу един безсилен старец.

Въпреки всички резерви има какво да празнувам - на 10-ти ноември се отвори пространството на възможното. После стеснихме възможното чрез серии от разнообразни публични и частни избори и получихме статуквото такова, каквото е днес - малцина биха го описали в категориите на радостта и ентусиазма. Което не ми пречи да чествам самата идея за възможност и избор, откъдето извират и радост и ентусиазъм.


Тагове:   ноември,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Честит рожден ден!
10.11.2007 11:52
За добро или лошо, аз нямам кой знае какви спомени от времето преди въпросния 10-ти ноември 1989-та година, защото съм от такова поколение. Моите впечатления са предимно плод на разговорите ми с по-възрастни хора и извода който си правя от тях е, че преди въпросната дата наистина правото и възможността за избор са били ограничени, но въпреки или може би точно заради това, хората са живели много по-спокойно. Говоря за трудовите хора от така наречения пролетариат, които са работили от сутрин о вечер, като за труда си са получавали достатъчно за да се чувстват сигурни и спокойни за утрешния ден. Въпреки това и аз празнувам на този ден, защото на него е родена моята майка!
цитирай
2. marty - Да !
10.11.2007 13:10
Идеята за възможност и избор беше всичко, според мен.
Толкова добре си го написал.
Синтезирано.
Защото ако развием темата -
дали ще ни стигне Блог-пространството?
Но само който е вкусил от онази "мрачина", ще те разбере.
Поздрави !
цитирай
3. анонимен - И аз бях там...
10.11.2007 15:18
Бях в двора, по време на междучасие. Някой (Дилов ли, Кошлуков ли...) извика, че са свалили Тато. Някои преподаватели се уплашиха силно, други сияеха от радост. Да, тогава изборът стана реалност. За днешното статукво е излишно да говорим, то няма общо с мечтите ни от преди 18 години.
bborissov.iblogger.org
цитирай
4. анонимен - Владислав
10.11.2007 21:32
Здравейте. На 10. 11. 1989 г. не беше употредена военна сила или завземане на важни институции от държавната партийна система, което автоматично отхвърля твърдението, че е бил извършен преврат. Това беше необходима и закъсняла маневра за реформиране на реалния социализъм в България. Маневра в съзвучие със започналите нежни революции в други страни от социалистическия лагер. Да се дава оценка на тази дата е твърде рано и на последвалите събития в още по- голяма степен. Хората днес се интересуват в много по- голяма степен от своето настояще и бъдеще отколкото от своето минало.
Но ако трябва с няколко думи да се обобщи това е важна дата от гледна точка на възможностите, които получиха българските граждани. Възможности, които се невъзможни за получаване от една голяма част от гражданите на Републиката.
дадоха се права без система от тяхното реално защитаване, дадесе достъп до стоки и услуги, които много хора не могат да си ги позволят. И за огромно съжаление пиша за стоки от първа необходимост. Говори се за оцеляване, а не за развитие.
Развитите общества вървят в преход от индустриялна към информационна епоха, а българските реформатори върнаха страната ни в някой отношения десетилетия назад, а в други дори цяло столетие.
Политиците със стратегическо мислене не могат да разгърнат своя потенциял защото са изправени я пред пазарните отношения в изборния ден, я пред нереформираните партиини системи, които ги излъчват.
И въпреки всичко аз съм оптимист, че след още 18 години на този ден България ще е извървяла още една стъпка към своето демократично усъвършенстване. Надявам се, че хората ще определят събдата си не продавайки гласа си, а давайки гласа си................
цитирай
5. анонимен - keiin Kommentar
22.04.2008 11:48
Поздравления за това, което пишеш и даваш на хората!
В 1969 във втори блок на 4-ти километър живеехме
по много в една стая ти, Ицо-юриста, Китан, аз - географа, възхищавахме се на Улвието, ако си я спомняш и се чудихме на 8-ми декември в зала Универсиада на изказаната от Др. Живков мисъл, че добри специалисти са нужни на България, а хора, верни на Партията. Той имаше навика на 8 декември да се среща с нас, студентите и да ни поучава. Сега ние управляваме, поколението от тогава и резултатите - дали би бил горд от тях, ако още беше жив? Какво ли би казал Димо Шефа? Васко, бъди здрав?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasilgarnizov
Категория: Политика
Прочетен: 215330
Постинги: 38
Коментари: 43
Гласове: 620
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031